Usein kysyttyä

Kokosimme tälle sivulle kysymyksiä, jotka tulevat kerta toisensa jälkeen esiin vaalikeskusteluissa. Jarmolla on asioihin selkeät vastaukset.

Jos et löydä tästä omaa kysymystäsi, lähetä se Jarmolle sivun alalaidan lomakkeella. Päivitämme vastaukset tälle sivulle vuorokauden kuluessa.

MINKÄLAINEN ON HYVÄ KAUPUNGINVALTUUTETTU?
Ajattelen, että hyvä valtuutettu hakee Hlesingin parasta yli vaalikausien. Näkee kokonaisuuden. Pohjustaa mielipiteensä laajasti, ja ymmärtää, mistä on päättämässä. Kuuntelee ja keskustelee. On empaattinen, oikeudenmukainen ja tavoitettavissa. Asettaa kansalaiset etusijalle. Ei ole oman edun tavoittelijoiden ja kuppikuntien vietävissä. Hyvä edustaja kieltäytyy sulle-mulle-politiikasta.

PITÄISIKÖ MALMIN LENTOKENTTÄ SÄILYTTÄÄ VAI OTTAA ASUINKÄYTTÖÖN?
Ehdottomasti säilyttää! Malmin kentän tuhoaminen nyt kun lentoliikenne on kasvussa, olisi historiallisen suuri typeryys.

HELSINGIN YLEISKAAVAA ON MOITITTU LIIAN TEHOKKAAKSI. MIKÄ ON MIELIPITEESI SIITÄ?
Yleiskaava 2050 linjaa Helsingin maankäyttöä vuosikymmeniksi eteenpäin. On monelta taholta todettu tosiasia, että kaavasta on unohtunut virkistysalueiden ja arvokkaiden luontoalueiden merkitys. Mielestäni kaavan tulee ottaa aikalisä.

VAPAAMPI MAAHANMUUTTO VAI PORTIT TIUKASTI KIINNI?
Kotoutetaan maahanmuuttajat ripeästi työntekoon ja osaksi suomalaista yhteiskuntaa.

YDINVOIMAA VAI UUSIUTUVAA ENERGIAA?
Suomen pitää kyetä turvaamaan energitarpeensa kaikissa oloissa. Sitä varten tarvitsemme erilaisia energiamuotoja. Toistaiseksi ydinenergia ei ole kansantaloudellisesti korvattavissa. En halua tuhota Suomen jäljellä olevia soita ja en halua Suomen metsiä muutettavaksi energiapelloiksi. Haluan silti lisättävän bioenergian tuotantoa ja kannatan hajautettujen, jopa talokohtaisten energiatuotantoyksiköiden kehittämistä. Lähinergia on tulevaisuutta – mutta se ei ole ainoa ratkaisu.

TUHANSIA NUORIA SYRJÄYTYY JOKA VUOSI – MIKÄ AVUKSI?
Pidetään kaikista huolta. Oikeilla päätöksillä lisätään samaan aikaan hyvinvointia ja vähennetään menoja. Poimitaan koulupudokkaat; koulutetaan sosiaalitoimen ja sairaanhoidon suurkuluttajista veronmaksajia. Huolehditaan vähempiosaisista, eikä vain puhuta siitä.

KEHITETÄÄNKÖ HELSINKIÄ MUUSTA SUOMESTA VÄLITTÄMÄTTÄ?
Helsinki on Suomen veturi ja menestyksen avain. Sen erityispiirteet on tunnistettava, asema tunnustettava ja kehitystä vahvistettava. Malmin lentokenttä on väylä tulevaisuuden Eurooppaan.

MITÄ LUONTO MERKITSEE SINULLE?
Luonto on elämä, ilma jota hengitämme. Meri ja metsät, rannat ja niityt ovat Suomen ja Helsingin rikkaus. Emme saa niitä hävittää. Luonto lähellä ja kaukana on tärkeä meille kaikille. Luonnon tuhoaminen ja jonkin ryhmän etu eivät saa ajaa yhteisen hyvän edelle. Puhdas ja monimuotoinen luonto on myös taloudellinen mahdollisuus, kunhan osaamme sen hyödyntää.

VALTION VELKAANTUMINEN – MILLÄ SE PYSÄYTETÄÄN?
Hallinto on kansalaisia varten. Nyt on tehtävä päätöksiä, on käärittävä hihat ylös ja toimittava. Reilusti ja avoimesti, koko Suomen hyväksi. Sotilaskoulutukseni on opettanut selvittämään taustat, ennakoimaan vaaran paikat, katsomaan kokonaisuutta ja päättämään. Puretaan turha byrokratia ja lopetetaan muu tarpeettoman suunnittelu ja komiteointi. Hallinto on kansalaisia varten. Tuetaan ja autetaan aloittava yrittäjä läpi hallintohimmelien.

Sosiaali- ja terveysalan järjestäminen, vanhuksista ja lapsista huolehtiminen, suuret rakennushankkeet, energia- ja turvallisuusratkaisut pitää miettiä kokonaisuutena. Silti pieni voi olla myös suurta. Taloudellisuus, kustannusjako ja myös toiminnan välilliset seuraukset on selvitettävä ennen päätöksiä. Ei näperrellä pienten asioiden kanssa. Tehdään päätökset niin, ettei niitä tarvitse jälkikäteen paikkailla.

Työpaikkoja lisättävä yrittäjyyttä edistämällä. Valtion ja kuntien on satsattava yrittäjyyden edistämiseen vähentämällä byrokratiaa, karsimalla sääntelyä, parantamalla rahoitusmahdollisuuksia sekä helpottamalla työntekijöiden palkkaamista.

NATO VAI EI?
Olen NATO-myönteinen. Ammattiupseerin ura opetti minua maailman kriiseistä, mikä merkitys on konkreettisella varautumisella pahimpaan ja minkä turvan antaa liittoutuminen. Turvallisuusympäristömme on muuttunut. Puolustusvoimien toimintaedellytykset on turvattava ja Nato-selvitys tehtävä. Mielestäni on syytä tehdä perusteellinen ja neutraali selvitys (hyödyt, haitat, kustannukset, seurannaisvaikutukset), käydä siitä suuri kansalaiskeskustelu ja järjestää sitten asiasta kansanäänestys. Sen päätöksen jälkeen pulinat pois.

MILLÄ KEINOIN MAANPUOLUSTUS KUNTOON?
Ottawan-sopimuksesta luopuminen on maanpuolustuksen kannalta kansallinen häpeä. Jalkaväkimiinat takaisin! Viiden ja puolen kuukauden mittainen varsumieskoulutus antaa perustaidot sotilaalle. Ilman säännöllisiä kertausharjoituksia sotilaan taidot rapistuvat. Reservi koulutustasoon säilyttämiseen on lisättävä resursseja. Vapaaehtoisen maanpuolustuksen mahdollisuudet on myös realisoitava käytäntöön. Minulle kodinturvajoukot ja vapaaehtoinen maanpuolustus puolustusvoimien johtamana aselajina ei ole vieras ajatus.

ONKO VARAA NOSTAA VEROJA?
Ei ole. Kaikki keinot on selvitettävä valtion velkaantumisen lopettamiseksi. Keskustelu velkaantumisen taittamisesta on sanahelinää. Verokäytäntö on saatava yrittäjyyden aloittamista tukevaksi ja työnteon, pienenkin, tekemistä helpottavaksi. Suomalaiset tarvitsevat töitä. Palkallamme maksamme kulumme ja tuemme heikompiosaisia.

MIKSI KANNATAT VANTAANKOSKEN HISTORIALLISEN PADON PURKAMISTA?
Suomessa on lukuisia jokia, joiden padot ovat käyneet yhteiskunnalle tarpeettomiksi. Näiden virtavesien vapauttaminen on merkittävä luonnonsuojeluteko vaeltaville kalalajeille ja muulle jokiluonnolle.

Lähetä oma kysymyksesi Jarmolle oheisella lomakkeella!
Vastaus kysymykseesi julkaistaan tällä sivulla vuorokauden kuluessa.
Kysyjän tietoja ei julkaista.

UA-21367021-1